Okos otthon elemei: Internet rádió, Okos Tv, "Időjárás állomás", stb.

Lakás - Okosító

Okos otthon kialakítása egyszerű eszközökkelA mai informatika fejlettségi fokán egyre több eszközünk okos, ilyen például a telefon, a TV, de sok esetben a hűtő és más háztartási eszköz is. Gyakran halljuk, hogy a jövőben a lakások is okosak lesznek. A probléma az, hogy mindenki másként definiálja és így értelmezi az okos otthont, fogalmát.
Ha a nagy gyártók és forgalmazók meghatározását vesszük alapul, akkor valamiféle öntanuló, mesterséges intelligenciával felruházott rendszert kapunk, ami k képesek az épületek egyes funkcióit, erőforrásait összehangoltan irányítani. Ezt a gyártók csak egy integrált rendszerben, saját márkanévvel és saját gyártású hardverrel készítik el. Ez roppant kényelmes lehet, de megvan az a veszélye, hogy bővítéskor, idegen berendezések csatlakozásánál korlátokba ütközünk, ami a kezdeti ár-érték arányt lerontja.

Vizsgáljuk meg az okos otthon alap funkcióit, majd az ezeket biztosító eszközöket. Célunk, hogy saját magunk kezdjük el gondolkodni-megtervezni a lakásunk okosítását, ezzel elkerülve a mindent az egyben eszközök egyirányú zsákutcáját.
Az alábbiakban minden egyes okos otthon egység összeszereléséhez egy külön fejezetet indítunk. A temagad alapfilozófiája: egyrészt a gyártók fent említett zsákutcájának elkerülése (gyengébbek kedvéért: a már megvett, de időközben "erkölcsileg avult" drága eszközök a kukába juttatása), valamint, hogy a szereld össze temagad szakmai segítsége a rendszered összeszerelésében.
Mi ebből a hasznunk? Nem vágunk a gyártó által ránk kényszerített smart home egyedi berendezések kizárólagos használatára kényszerítve, de használhatjuk e legtöbbjét! Nem csodáról van szó, a kulcsszó: Nyílt forrású szoftverek használata megbízható hardveren.

Üdvözlettel:
Blahák Ottó
mérnök-informatikus
számítógép hálózati szakmérnök


A lakás okosító alapfilozófiája
1,Nézd meg működés közben a prototípust a temagadnál, ehhez telefonon egyeztess velünk egy időpontot. Ez ingyenes!
2,Döntsd el, hogy megfelel-e az igényeidnek a működő rendszer.
3,Vásárold meg az alkatrészeket.
4,Összeszereljük együtt a teljes rendszert, így megérted a működését is
5.Vidd haza a rendszered és szereld be egy Neked tetsző dobozba.
6,Csatlakozz az állandó fejlesztéshez a temagad csapatában

Mi a legnagyobb előnye az Okos otthon rendszer kiépítésének?
Nem kell a teljes rendszert egyszerre kiépítened, mert az modulárisan bővíthető.
Média centernél ha van pl. régi VGA monitorod, akkor ideiglenesen azt is használhatód, s amikor anyagi lehetőséged van saját magad egyszerűen lecserélheted nagy felbontású monitorra (és nem okos tv-re, hiszen azt mi az alapelemeiből állítjuk össze ! ). Alapkiépítés a fentieket figyelembe véve cca. 30-40- 50.000 Ft indul.
Hívj és egyeztess időpontot a rendszer megtekintéséhez, ez teljesen ingyenes!


A PrototípusMinden egységet egy papír alapú dossziéban helyezünk el, ami működőkepés. Neked csak haza kell vinned és az általad megfelelő dobozba kell beleszerelned


Internet Rádió Prototípus

.Amennyiben szereted a minimalista stílust, akkor hagyhatod a papír dossziéban, nálam így működnek az egységek:
Internet Rádió Kiegészítő Papír DossziébanElindult Projektek


OkosTv - Media Center
Média Center

Csináljuk együtt egy központi Média Centert amely legfőbb előnye a bővíthetőség!
Ez azt jelenti, hogy nem kell a most megvásárolt hardvert kidobnod, hanem egyre több szolgáltatást telepíthetsz rá!
tovább
Internet Rádió 


Újítsd fel régi rádiódat: csinálj belőle internet rádiót és digitális rádió és  tv hangvételélre alkalmas vevőt. tovább